Ananevi Türk mutfağında münteşir olarak kullanılan baharatlar sofralara bahar tren. Bahar, köklü güzeştei ile Türk aş kültürünün merkezinde nokta almaktadır. Bahar veya esas gereç olarak yemeklerde, tatlılarda, dolaşmaşularda, reçellerde başta olmak üzere pek çok alanda damaklarda unutulmaz izler buzakır. Türk mutfağı, sıklıkla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan yalnızca bir kısmı kendine başmaklık özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çyeksan bahar umumi olarak her yemekte uygunluklarına göre kullanılmaktadır. Baharatları aş pişirirken kullanabilir veya yemekten sonrasında demleyebilirsiniz. Müsait yemeklerde düz oranlarda kullanabildiğiniz gün, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi katkısızlar. Başkaca doğanın deposundan mevrut baharatların iyileştirici tesiri başüstüneğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme fail en katkısızlıklı besinlerin başında hasılat. Tüm bu özelliklerin canipı rabıta yemeklerinizi beş altı değişmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli bahar çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziksel yapı, tatlılık, nitelik veya tasarruf amacı kabilinden farklı alanlara göre farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e yakın bahar çeşidi vardır. Adlandırma her durumda değişikdır. Bahar adları, hazırlanışlarındaki esas deşenle vasıtasız ilişkili olma eğilimindedir. Bel kemiği olarak bahar çeşitleri fiziksel özelliklerine göre toz, kuru ve taneli olmak üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak bilinen en münteşir baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü bahar aynı zamanda tatlılıkları ile bilinir ancak yemeklere bile eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok münteşir oldukları midein midelerinde nitelik değişiklıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi genellikle safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve genellikle aş pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar eke ölçübile nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten meydana getirilen baharatlar yeme ve mideeceklerde kullanılır. Özellikle bahar karışımları ile şifalı mideecekler hazırlayabilirsiniz. Yaygın toz baharatlar arasında üçüncü nitelik sınıflandırmasına mevla olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları arasında köri, zerdeçkırmızı, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Bahar çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bunların canipı rabıta yeryüzünde elan pek çok bahar bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz kabilinden baharatlar, farklı mimariları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Başkaca bazı baharatlar esas sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmalarının asıl nedeni hiç şüphesiz seyrek olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetiabat ve özel iş mucip şişman ve acı tatlar oldukları midein çoğunlukla küçük miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak gökçe haşhaş veya zahter kabilinden baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem olabildiğince şifalı hem bile özellikle tatlılarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori haricinde bileğerlendirilebilecek öbür baharatlar ise bahar karışımlarıdır. Bu karışımlar, birden okkalı baharın yaraşır oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Alelumum ete tatlılık zammetmek kabilinden yalnızçlarla kullanılmaktadır. Başkaca bu bahar karışımı ile etinizi pişirmeden önce hoşça baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çyeksan bahar Türk mutfağında çok kıymetli bir yere sahiptir. Bu yedi bahar, Anadolu sınırları içre en münteşir kullanılan tatlar arasında nokta almakta ve zımnında Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Kesif kullanımları dolayısıyla yiyeceklerde sadece ayırt edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört misil fazlalıkrırlar. Anadolu mutfağında son basamak uyumlu ve yaşamsal olan bu yedi çyeksan, genellikle bir arada bahar seti olarak satılmaktadır. Özellikle şarki ve Güneydoğu Anadolu mutfağında önemli bir yere mevla olan toz veya pul kabilinden biber bazlı baharatlar sadece sadece tüm yemeklerin esas malzemesidir. Üretimi midein bezgi biberi adı maruz özel bir biber türü mucip bu bahar türü, katkısızlıklı mimarisıyla da delik dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, örgensel bahar ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi asıl bahar arasında nokta yer hem bile Güneydoğu Anadolu ile özdeşleabat ve biber özü mideaziz bir öbür bahar ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu bahar, öbür biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle sadece ayırt edilir. Başkaca ızdıraplığın pullardan farklı olarak ağızda elan geç yayılması da İsot’u bu derece özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharın karışımı olan ancak farklı bir mimariya mevla olan bahar Poy Spice’dir. Poy baharı, özellikle kahvaltıda genellikle ekmek ve zeytinyağı ile tüketilen katkısızlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk iletmek midein Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Anadolu mutfağının şansı Seven Spices
Yedi baharın ihtimal bile en bilinen üyesi olan karabiber, hem adet hem bile toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz zehir ten ürünlerinde vasıtasız pişmiş gıdaların üzerine konularak münteşir olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü bahar, har iklimlerde yetiabat karabiberlerden mimarilır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kabilinden ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları dolayısıyla karabiber üretimi midein mükemmeldir. Başkaca yiyecekğe pişirme esnasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin asıl yapısını oluşturur. Hem karabiberin hem bile tahılın en faydalı cihetü sindirimi kolaylaştırması ve sindirim sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle mantıklı miktarlarda tüketildiğinde sindirim sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi bahar arasında bir başka şans olan kekik, geniş bir tasarruf yerı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları içre gani oranda yetişmesi, kekiğin birokkalı varyasyonda kullanılmasının esas sebebidir. Sağlık lakırtı konusu başüstüneğunda, birokkalı katkısı olan insanoğlu beden sistemi midein iyidir. Kekik otu kabilinden bazı çay türleri günün böylece yorgunluğu refetmek midein esen gelebilir. Bir öbür bahar ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en sevilen baharatlarından biri başüstüneğu midein Anadolu’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde ten ürünlerine lezzet katan bu bahar sadece sadece her yemekte kullanılabilir. Baharın mideindeki esanslara sargılı olarak farklı meyvelara esen gelebilmektedir. Bu açıdan mideerik ve hammaddelere göre uzmanlardan payanda alarak ürünleri dağıtırken tasarruf önerilerine uyabilirsiniz.
Habbe asıl direği olan bahar çeşitleri ve aşhane kullanımları, düz orantıda ve düz oranda kullanıldığında her yaştan kullanıcıya esen gelebilir.
Olağandışı ve intizamsız baharatlar
Sayımsız bahar çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın canipı rabıta karışım mimarisına mevla olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini kırmızııyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, genellikle birkaç baharın ve bu baharatlara haremlik fail aromatik otların karışımıdır. Berenarı pop olan bu karışımlar hem uygulama hem bile lezzetli çözümlerdir. Popülerliği dolayısıyla adından sıkça lakırtı ettiren karışım ise Tuzot bahar çeşitleridir. Tuzot baharını her türlü kalın ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok elan fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her gün canipınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi sıkıca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin esas maddesi kişniştir. Fakat birokkalı farklı bahar mideerir. Türk köftesine adını veren en asıl maddelerden biri bile bu köfte çeşnisidir. Dolma ya da kebap kabilinden yiyeceklerde münteşir olarak kullanılan bu ürün sebebiyle hem damağınızda tatlılık bırakan hoş bir deneyim yaşarsınız hem bile yiyecekleri elan hızlı sindirir ve katkısızlıklı bir aş yersiniz. Bir öbür intizamsız bahar ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Devamşi tadı sebebiyle özellikle salatalar midein uygundur. Fakat sumak baharı genellikle salatalarda, çorbalarda veya ten yemeklerinde kullanılır. Ne denizşların saf özlerinde antioksidan mideerdiğini tasa ediyorsanız ürün kiminda inceleyebilirsiniz.